IMG_0149.JPG

iOS8, een week later

We zijn ondertussen al bijna een week na de lancering van iOS 8. Een release waar ik persoonlijk vrij hard naar uitkeek. Een van de grootste redenen hiervoor was vooral de widgets in het berichtencentrum, iCloud Drive maar ook de alternatieve keyboards en app-extensies leek me wel iets. Maar wat vind ik er nu van exact een week na de lancering? Hieronder een overzicht.

Widgets in berichtencentrum
Wat mij betreft al een van mijn favoriete toevoegingen. Dit omdat het voor mij een grote hulp is voor de productiviteit. Grotendeels heeft dat te maken met de apps die ik gebruik, en zelfs dagelijks gebruik. Evernote en Wunderlist. Onder andere deze apps hebben namelijk al onmiddellijk de widgets geïntegreerd. Bij Evernote is dit een handige oplijsting om in 1 klik een specifiek type notitie aan te maken

IMG_0150.PNG
Bij Wunderlist krijg je een overzicht van alle openstaande dagen van de huidige dag te zien. Handig dus om zeker en vast niets te vergeten.
IMG_0151.PNG

iCloud Drive
Iedereen kreeg bij de installatie van iOS 8 de vraag “Wil je een upgrade uitvoeren naar iCloud Drive?” Wat moeten we hier nu weer mee… Ik heb in elk geval de upgrade gedaan, maar het heeft ook wel enkele risico’s indien je toestellen hebt die geen iOS 8 kunnen draaien, of indien je een Mac hebt. Voor Windows is de client applicatie al uit, dus die synchronisatie werkt al perfect bij mij. Zeker een toevoeging dus.

Alternatieve toetsenborden
Een gevoelig onderwerp, zeker voor de Nederlandstaligen onder ons. Ik heb er persoonlijk 2 uitgetest, namelijk het Fleksy toetsenbord, dat een nieuwe manier van typen hanteert en zichzelf het snelste toetsenbord ter wereld noemt. En anderzijds het zeer bekende Swiftkey keyboard. Beiden hebben voor- en nadelen. Fleksy is eigenlijk een goed toetsenbord, vooral omdat het als een van de weinigen een Nederlands woordenboek bevat. Na enkele dagen hield ik het hiermee dan ook voor bekeken.
Waar ik van onder de indruk was was het Swiftkey keyboard. De manier van typen is zeer snel en innovatief (zoals Android gebruikers het al lang hebben, inderdaad). Groot nadeel hierbij is dat het Nederlandse woordenboek niet aanwezig is, wat het meteen ook vrij ‘onbruikbaar’ maakt gezien ik niet echt heel veel Engelstalige contacten heb.
Conclusie is dat ik tijdelijk het gewone toetsenbord ga blijven gebruiken, maar zeker de release van het Nederlands woordenboek bij Swiftkey in de gaten ga houden.

App-extensies
Wat zeer handig is, is dat er nieuwe app-extensies mogelijk zijn, in de verschillende apps. Wat heel wat mogelijkheden schept. Via de ‘Delen’ toets in de verschillende apps is het namelijk mogelijk extra functies op te roepen. Ik ga hier geen overzicht geven van alle apps die zo’n extensies ondersteunen of hebben, maar er zijn er al 2 die ik vrij intensief gebruik. De Lastpass extensie in Safari, waarmee je eenvoudig paswoorden kan invullen die in de Lastpass kluis zitten (wat ik zowel professioneel als persoonlijk heel veel gebruik) en anderzijds de extensies van de Pocket dienst waardoor ik van op gelijk welke locatie (bvb opnieuw vanuit Safari) zaken kan opslaan om later te lezen.

Dit is slechts een kleine greep uit de verschillende toevoegingen in iOS 8, en dit zijn diegene die ik voorlopig het meeste gebruik. Er zijn er uiteraard ook heel wat andere. De integratie van touch-id authenticatie in heel wat apps (waaronder opnieuw Lastpass bijvoorbeeld) hoor hier ook bij.

Een leuk filmpje over de meest handige features kan je in onderstaand filmpje vinden.

Meningen, opmerkingen of feedback zijn trouwens altijd welkom.

Groeten,
Deefken

Leave a Comment